torsdag 27. februar 2014

Hjemme på vinterferie

Hei!
Det er utrolig godt å være hjemme igjen. Vi tok fly hjem fra india 24 februar. Vi dro fra hitellet rundt kl 21 den 23 norsk tid, og jeg landa på Sola 17.15. Jeg sov ingenting på flyene,så jeg var utrolig sliten da jeg kom hjem.

Det er herlig å få litt ansiktsskifte og se de som bor hjemme igjenn.

Den siste dagen i Kerala tok tre av oss henna-tattovering.  Jeg ble veldig fornøyd med resultatet, men etter 4 dager er nesten halve av den borte... trist.







Tusen takk for en fantastisk tur, global-gjengen. Vi sees snart igjen. Jeg kommer aldri til å glemme turen.

Til neste gang!


lørdag 22. februar 2014

Elefantridning og løvesafari

Heii.
Idag fikk vi endelig lov til å ri på elefanten! Den var frisk som en fisk. Lang kjøretur på hompete veier, men det var verdt det. Vi sko sutte på elefanten to og to, pluss "sjåføren" og en som gikk på siden. Det var rart, men det sies å være som å ri på hest, en veldig stor og bred hest. Merket at det er lenge siden jeg har tøyd ut musklene på innsiden av låret, så det gjorde ganske vondt. Men hallo - jeg har ridd på elefant!



Etterpå kjøre vi videre til det stedet vi så krokodillene/alligatorene for å ta båt til løvesafari. Det ble båt over et stort vann (bak en demning) for så å ta en sikker buss inn til løvene. Enda flere humpete veier! Skal aldri klage på norske veier igjen... vi fikk se tre asiatiske løver. De er litt mindre majestetiske enn afrikanske løver, men veldig fine. To av løvene lå sammen mens den tredje så vi fra båten.

Bilder kommer senere

Etter løvene kjørte vi tilbake til hotellet der vi begynte å pakke for å sikre oss at vi får med alt og muligens kan shoppe mer. Hihi.

Det er bare en og en halv dag igjen! Iiik.

Til neste gang.

fredag 21. februar 2014

Sørspissen av India og fiskerlandsby

Hei igjen.
På torsdag kjørte vi i to timer til sørspissen av India. Vi stoppet på et gammelt trepalass for å se oss om. Vi måtte ta av oss skoa for å gå inn. Det var et gansje fint palass, med mange fine utskjæringer i tre og fine detaljer. Vi brukte ca en time der. Så kjørte vi til sør der vi spistw lunsj. Etter lunsj fikk vi beskjed om å ta en båt til en øy. Sjøen var utrolig bølgete, og skoleklassen som var ombord på båten, hylte som om vi var på en berg-og-dalbane. Det spruta slik at vi ble blaute.

Når vi kom til øya, kjøpte vi billetter for å komme inn i bygningen som lå der. Her måtte vi også ta av skoa. Vet ikke helt hvorfor øya og bygningen var der, men det er nok greit. Det var mye vind, men øya var fin. Vi fikk se live meditasjon. Etter halvtime tok vi båten tilbake. da satte vi oss i bilen og kjørte videre.

Turen videre gikk til et hinduistisk tempel 15 min fra spissen. Her ble vi guida rundt for å se på stater og guder og vegger og stolper. Det var veldig fint. Alt var laget av granitt.







Dagen etterpå tok vi tuk-tuk til en fiskerlandsby 10 min fra hotellet. Der vi bor kan en sammebligne med Manhattan mens fiskerlandsbyen var Harlem, så stor forskjell. Jeg tenkte, før vi reiste dit, at her er ikke folk så fattige som det vi har sett tidligere, men det er ikke sant. De bodde ganske enkelt. Vi så en gutt som satt og lappa sammen en fotball - det hadde en aldri sett i Norge. Det var kjekt å se noe annet enn ferieplassen og hvordan folk bor her.


I morgen skal vi ri på elefanter og se løver. Wii. Gleder meg.

Til neste gang.

onsdag 19. februar 2014

Husbåt - backwater boats

Hei!
Etter en dag fri etter elefantene, satte vi oss i minibussen og kjørte 4 timer, pluss frokost på et hotell, til kaien hvor husbåtene lå/ligger. Kjøreturen var lang, men jeg leste litt, og det var en del å se ut av vinduet. Og som alltid var det ei som sov på skulderen min.

Når vi til slutt kom frem til båtene ble vi veldig positivt overraska. Først ble vi geleidet gjennom en båt, for så å gå ombord på vår båt. Den var fantastisk fin, med to etasjer,  aircondition på rommene og god mat. Da båten gikk fra kaien kjørte den ganske sakte og vagga bortover. Når vi stoppa for å spise lunsj, fikk vi mulighet til å dra ut i kano til en liten elv for å se hvordan de bor ved vannet. Det var en mann som hadde hovedåra, men vi deltok også litt i padlinga, selv om åra var veldig liten og ødelagt. Vi fikk blomster og mango av ro-mannen som han plukka rett fra trærne. Så søtt. Langt inne i elven var det en kiosk som solgte drikke, te, snacks, is... men vi kjøpte bare vann. Minnet meg litt om baren på toppen av fjellet i Cinque Terre i Italia.





Da vi kom tilbake til båten, kjørte vi videre. Etter hverr kom vi til stedet der vi skulle fortøye for overnatting. Her fikk vi kvelds. Da vi skulle legge oss, oppdaga vi masse firfirsler (og mygg) som hadde lurt seg inn på båten. De var på rommene så vi måtte få hjelp tik å fjerrne dem, og så måtte vi forte oss å stelle oss for å skru av lyset. Ekkelt.

Dagen etter var det kjølig og godt på rommet. Opp til frokost, og ca en time etter vi sto opp, var vi tilbake på kaien, for så å kjøre 4 timer tilbake til hotellet. Kjekk tur, og en opplevelse jeg ikke ville vært forute.

Idag var det soling, og i morgen skal vi kjøre til sydspissen av India, der vi bla skal se et hinduistisk tempel. Blir bra.


Til neste gang.

lørdag 15. februar 2014

Elefant og alligator

Hei!
Nå er vi endelig i Kerala, der sola steiker. Vi ankom stedet på onsdag, og dagene har vært ganske rolige. Vi har ligget på stranda, spist god mat, handlet litt og dratt på en liten kjøretur for å se på (egentlig ri, men den var litt syk) elefanter, alligatorer og deler av den indiske jungelen.







Først kjørte vi i en time for å komme oss til elefantstedet. Der tar de inn utstøtte/foreldreløse elefanter og lager et samfunn for dem. Elefanter er sosiale vesner, som oss, og trenger å være i flokk. Ettersom elefanten vi skulle ri på, var syk, fikk vi en omvisning av stedet, se elefanter i ulike aldre og sett dem bade. De var utrolig søte og det var spennende å se elefanter på ordentlig, utenom dyreparker og tv/film. Etterpå skulle vi kjøre til en alligator-farm, men den var stengt. Dermed kjørte vi litt videre, til et yogasenter, så til et annet alligatorsted, der de var i bur med en liten dam. Det var også en slange der.



Selv om vi ikke fikk ri på elefanten den første gangen, skal vi få ri på den neste uke. Jeii. Og i Marokko skal vi ri på kameler i ø
I morgen blir nok en rolig dag. Mandag til tirsdag er det husbåt, onsdag fri, torsdag sørspissen av India, fredag fri, lørdag elefant og løve,; søndag henna. Mandag hjem... Det er det foreløpige programmet.

Snakkes senere!

tirsdag 11. februar 2014

Indisk kultur

Hei!
De siste innleggene har vært om hva vi har gjort til nå, men jeg tenkte at jeg også kunne blogge litt om hvordan det er her borte, med kultur og diverse.

Det første jeg vil ta opp, er trafikken. Den er kaotisk, men allikevel er det et system i kaoset. Folkt tuter og kjører forbi selv om de kjører mellom to filer og det knapt er plass til en bil til. Det ser ofte ut som de skal kjøre på andre biler, mennesker, dyr, skilt osv, men det er ingen som er interreser i å drepe noen. Taxisjåfører kjører også som villmenn, men man føler seg allikevel sikker, fordi det å kjøre taxi er levebrøet dems. Det samme gjelder tuk-tuk, men det er allikevel litt mindre sikkert i storbyen, da de lett kan fikse på bulker i det lette metallet. Vi har/fikk lov å kjøre tuktuk bare i Dumka og Kerala, da trafikken ikke er Alt for voldsom. I Kolkata er det bare taxi som vi har lov til å kjøre. I dumka prøvde vi også sykkeltaxi, rikshaw, det var litt skummelt, men ganske deilig med litt vind i fjeset. Selv om trafikken ser kaotisk ut, blir det utrolige opptøyer om noen blir påkjørt eller bare dunka borti. Folk som ellers er så hyggelige, blir hissige. Folk går midt i veien, nesten ingen bruker fortauet for annet enn boder og soving.

Apropos soving i gata. Det er ganske mye tigging og hjemløse folk i Kolkata, og det er utenom slummen. Vi får ikke gå dit. Det var noe av det som var deilig med å komme til Dumka - folk var fattige men ingen tigga. Når en går i noen gater her kan folk komme borttil deg og holde ut hånda. Noen ber om penger når vi ber om å få ta bilder av dem. Noen banker på bilvinduer når det er kø, og noen banker på restaurant-vinduer. Når en står i kø i en bod kan noen komme å snakke seg til penger for familien, men vi gir ikke. Det er ganske vanskelig å ikke gi når en ser barn, men det er bedre å støtte organisasjoner som arbeider for at det skal bli mindre fattigdom. Her en dag opplevde vi at ei dame tok tak i ansiktet til eiav oss, men da ble vi så sinte at hun forsvant selv om hun så takknemlig ut. Det er også mange barn som kommer bort tar i oss, noe som er ganske plagsomt. De drar i armer og poser. Det går også mange løse hunder på gatene. De er veldig slappe pga sola. Det var spesielt mange i Dumka. Der var det også mye geiter og kuer i gatene. Men det som er rarest, er at en opplever å se dem i Kolkata også! Dersom en dreper en ku her i India, kan en få dødsstraff eller bot på 60.000 kr. Kyr er nemlig hellige her.

En stor forskjell en merker på Norge og India er at folka her er så utrolig høffelige. De sier ma'am og sir når de snakker til deg, mens i Norge er folk kalde. Man merket dette spesielt i Dumka, men en god del i Kolkata også. Dersom biler e.l sliter med å komme forbi hindre, nøler ikke folk med å hjelpe til. Det er veldig hygfelig. Men folka kan også være veldig plagsomme, noe som gjelder spesielt selgere! Vårt hotell ligger rett ovenfor New Market, som gjør at det er utrolig mange selgere som prøver å dra oss inn for å kjøpe bukser, skjerf og krydder. Jeg merker at jeg blir sint, og veldig glad i inne-butikker.

Maten her i India er helt fantastisk! Som jeg nevnte tidligere, er kua hellig. Det betyr at det ikke serveres storfe her (utenom bøffel, og på Grand). De fleste, hinduister, spiser vegetar, men for oss ikke-vegetarianere går det i kylling og lam. Ute på bøgda får en kjøtt med ris og en form for curry. Siste dag i Dumka fikk vi servert nudler - det var himmelsk. Er nemlig ganske lei ris... På hotellet i Kolkata får en utrolig god butter-naan, men det er ikke like vanlig over alt. En ting en får kjøpt over alt for en billig penge, er chai (krydret te laget på melk, ikke vann). Det er utrolig godt. Selv om det er laget av melk, er det trygt å drikke - det er kokt. En får tak i det på gata og tog.

India er veldig stolt over toget sitt. Vi er ganske heldig som fikk sjangs til å prøve det. Vi satt på 2. klasse og det var greit nok. Det var både indisk og vestlig toalett. En mengde live underholdning, salg og lyder. Men det var ganske interessant. Vi så en rekke vogner som var stappfulle med folk som sto, i vpgner som så ut som dyrevogner. Det var også noen vpgnet som bare var for damer - men not allowed. Men sånn er set ganske ofte her, som i kirka i Dumka skulle damene sitte på den ene siden og mennene på den andre (til damesiden var stappfull og noen måtte sitte på mannesiden.

Religion er veldig viktig i dette landet, men de er veldig åpne om religion og tolerante.  Mesteparten av indere er hinduister. Mens vi har vært her har de feirt en av gudene, så det har vært mye høy musikk og festing. Noen er muslimer, det ser en på klærne. Noen er kristne og noen er sikher. Vi har deltatt på en santalsk gudstjeneste, og noen i gruppa deltpk på en gudstjeneste her i Kolkata.

Det er en del forskjellige stammer. De fledte som bor i Dumka-området tilhører santalfolket og de snakker santali og skriver santali. De lærer engelsk på skolen, men det er ikke alle som er like flinke...

I morgen (eller i natt) reiser vi videre til Kerala. Det blir varmt og khekt. Har ikke så mye program men skal få oppleve ting allikevel. Blant annet ri på elefant, kjøre husbåt. Gleder meg! Mens vi har vært i Kolkata har vi shoppet og shoppet, så det har ikke vært så mye å skrive om. Men vi har feirt bursdag på Grand Hotell, og togturen var spennende da.

vi fikk blomsterkranser på nesten hvert sted vi besøkte i Dumka


Kjøpt meg indisk drakt 

utrolig god and på Grand

fredag 7. februar 2014

Dumka

God dagen.
Nå har vi endelig ankommet Dumka. 5 timer med tog og 1,5 time med bil tok det å komme seg frem. Når vi kjørte fra stasjonen til landsbyen, punkterte bilen, men det tok bare 5-6 min å skifte dekket. Men det er jo en opplevelse å punktere på veien i etdet fremmed land. Når vi ankom misjonssenteret hvor vi skal bo, fikk vi god indisk mat, før vi fikk rom. Etter en stund fikk vi en omvisning på området. Vi hadde ikke lov av politiet til å gå ut av området på både lørdag og søndag.

Søndag var også en ganske rolig dag. Vi ble servert frokost kl 8, og klokken 9.30 begynte gudstjenesten i kirken som ligger her på området. Gudstjenesten foregikk på santal, så vi skjønte ingenting. Vi ble ropt opp til presten for å presantere oss selv og synge en sang. Vi sang Kjære Gud jeg har det godt. Det var utrolig mange folk i kirken. Etter gudstjenesten hadde vi lunsj, så fri frem til kl 4, da vi skulle møte barna på hostellet til skolen på området. De viste oss rundt. De er ikke foreldreløse, bare at de bor langt vekke fra skolen. På kvelden hadde guiden vår, Trygve, bursdag, så han hadde invitert noen folk fra kirka. Det ble sang, dans og indisk snacks. Jeg fikk endelig smake samosa.




På mandag besøkte vi skolen som ligger på området. Da vi kom på skoleplassen,  ble vi mødt med "good morning maam". Så utrolig søte og hyggelige folk! Etterpå stilte alle 900 elevene seg på rekke og rad for en morgensamling. Det minnet om millitæret. Vi ble presantert, fikk blomster og Trygve holdt tale. Så gikk vi rundt i klasserom i grupper. Noen steder gikk det som smurt.  De stilte spørsmål, deltok og var engasjerte, mens andre steder var det kaotisk. Spesielt hos de minste. De ville ha autografer og vi fikk ta bilder. Følte oss som kjendiser. Noen steder sang v nasjonalsangen vår. Spørsmålene handlet om Norge -kultur og natur. Etter lunsj kom vi til Radio Dumka, en kristen radiokanal for santali-folket. Vi fikk innføring i hvordan de jobbet. Etter radioen fikk vi se byen. Masse folk og kuer i veiene. Vi fikk kjøre tuk-tuk. En veldig bra dag vil jeg si.

På tirsdag kjørte vi i 1,5-2 timer til en liten landsby. Veiene var under utvikling, så de var veldig humpete og bilen var uten demping. Vi besøkte aloe vera-plantasje der vi fikk prøve aloe vera. Noen smakte også på dem. Det er et alternativ til arbeid på steinknuseriet, og de drar inn mye penger på det. Det tar tre år fra såing til første høsting av planten. Etter plantasjen gikk vi til et guttehostel som tilhører en skole. Der ble vi møtt med sang og en dans/prosesjon inn til et slags kapell. Der gjorde vi mye av det samme som dagen før. Vi sang "vi gikk en tur på stien". Etterpå gikk vi til en misjonsskole der vi ble møtt med sang og prosesjon, fotvask og lunsj. God mat! En time etter mat møtte vi klassen. Der ble det spørsmål, sang og dans. Så bar det tilbake til Dumka i humpete bil.

Onsdag gikk også til utflukt. Vi kjørte i 1,5 time til benagaria mission. På vei til benagaria kjørte vi gjennom steinknuseriet som vi besøkte på fredag. Her var det utrolig mye støv i luften og grått landskap. På benagaria fikk vi te, møte elevene med misjonsskolen, omvisning, venting, åpne messe og lunsj. Santali-folket er ikke flinke til å snakke engelsk, så alt her i Dumka har gått på santali med oversettelse. Dermed forstår vi ikke mye. Blir da litt kjedelig. I tillegg har en av elevene svimt av idag og resten har merket stort på heten her borte. Etter at vi hadde vært der, kjørte vi til Mary and Martha Bible School. Her ble vi møtt med sang og dans. Spørsmål og info inne i klasserommet. Så ble vi vist rundt på plassen. Vi fik kjeks, te og vann før det begynte å bli mørkt og vi måtte kjøre tilbake til Bandojori-huset. En lang dag, men det ble opplevelser å ta med seg.

Torsdag reiste vi til et sykehus som ligger ca 30 min utenfor byen. Der var det også en sykepleierskole. Her fikk vi også en varm velkomst. Vi ble vist rundt på skolen og sykehuset. På mange måter kan en si at det har lavere standard enn på norske sykehus, men det er en ting de er bedre på - det er ingen passienter i gangen! Vi fikk servert god lunsj før vi kjørte tilbake til Dumka. Når vi kom tilbake fikk vi fri til å gå rundt i byen. Vi tok sykkelraxi til sentrum, det var spennende og morsomt. Stakkar syklist. Kvelden endte rolig på misjonshuset med (heftig) ligretto og te.

Fredag, siste dag i Dumka, besøkte vi ESAF. De arbeider med å få folk ut av steinindustrien og inn på andre prosjekter. De arbeider også for å forbedre forholdene i steinknuseriet med medisinsk hjelp, bedre lønn og sikkerhet. ESAF holder bla bambusprosjekt og steinkunstprosjekt. De dyrker bambus, sender spirer ut til landsbygder for at de kan la dem vokse og lage varer av dem. Vi fikk se både åkre og vevarbeid. De lagde utrolig mye fint. Steinkunsten formet steiner til fine objekter, som lysestaker. Dette er sikkert arbeid. Det er dette prosjektet Normisjonens Kompis støtter for tiden. For mer info sjekk www.acta.as/kompis. Vi fikk dessverre ikke besøke steinknuserverket, da det var opptøyer ang lønn. Men vi kjørte gjennom det på onsdag, så vi har sett det, men fikk ikke tatt bilder. Resten av dagen gikk med på ligretto og pakking. I morgen må vi opp tidlig for å kjøre til toget.






Dersom dere vil følge med på hvordan vi har det, utenom mine få innlegg kan dere gå inn på www.globalpaatur.blogspot.com

Kolkata, here we come again.